November 9, 2013

Lelaki mesti tahu !!!!



Assalammualaikum...


Dunia ini penuh dengan manusia tidak kira kaum, berbilang agama, usia, taraf kehidupan, dan sebagainya... Setiap individu berhak berkawan dengan sesiapa sahaja tidak kira dengan lelaki sesama lelaki, perempuan sesama perempuan ataupun lelaki sesama perempuan... Namun begitu, pergaulan dan berkawan antara perempuan dengan lelaki selalunya tidak boleh menjadi kawan rapat... Kamu tahu apa sebabnya?
Hal ini kerana di dalam hati setiap perempuan akan menyukai seorang  lelaki yang prihatin terhadap dirinya. Tambah-tambah lagi jika lelaki tersebut seorang yang caring, baik, prihatin, tak handsome tak mengapa tetapi berwajah manis, pandai berjenaka @ suka bergurau, soleh/ selalu bersujud ke hamparan kain sejadah...Ini semua ciri-ciri aku rasanya...hehehe..tapi kaum lelaki perlu tahu bahawa  perempuan menyukai lelaki yang ambil berat dan prihatin terhadap dirinya... Satu hal lagi yang perlu korang tahu bahawa jaga batas-batas sesama bukan muhrim bagi mengelakkan fitnah dan sebagainya...

Kaum lelaki yang diluar sana tuh...jadi lah seorang yang caring...jika tidak tak akan adanye berlaku kes dera di dunia ini..inshaALLAH...kes-kes seperti itu akan berkurangan dan dunia akan menjadi aman dan tenteram.

Tak ada motif apa-apa aku karang blog ni...hanya untuk santapan mata blogger, audien, penonton..hehehe...Semoga dimanfaatkan kepada diri masing-masing..





November 4, 2013

GALAU



Assalamualaikum...

Pergerakan menunjukkan perlakuan seseorang. Pandang kiri pandang kanan. Langkah ke sini ke sana. Hati tak keruan. Setiap derap bunyi tapak kaki adalah langkah yang berbeda. Ia membawa makna. Berdiam diri lebih baik daripada berkata-kata yang boleh memberi penekanan terhadap sesuatu yang tidak pasti. Apa yang berlaku dalam kehidupan sehari-harian adalah kehendak kita sendiri. Tingkah laku yang tidak enak dan tidak menyenangkan adalah tidak disukai oleh semua orang.


" Manusia yang paling malang adalah manusia yang menyembunyikan keburukan diri tetapi sibuk mencanang kan keburukan orang dan sentiasa berasakan dirinya lebih baik daripada orang lain "  
                                                                                                                -Prof. Dr. Muhaya Mohamad

sABAr iTu sEPARUh dARi iMAn , kEEp cALm aNd rEMEMBEr ALLAH : TuDuNg vs ShAwL

sABAr iTu sEPARUh dARi iMAn , kEEp cALm aNd rEMEMBEr ALLAH : TuDuNg vs ShAwL: Assalamualaikum.... Bila kita sudah bertudung namun tetapi adakah kita tahu dan tidak tahu bahawa cara pemakaian tudung atau shawl adala...

TuDuNg vs ShAwL



Assalamualaikum....

Bila kita sudah bertudung namun tetapi adakah kita tahu dan tidak tahu bahawa cara pemakaian tudung atau shawl adalah salah mengikut kehendak syarak yang termaktub dalam agama ISLAM ?

Antara kesilapan muslimah yang bertudung atau memakai shawl :


  • Bertudung tetapi tidak menutup bahagian dada.
  • Bertudung tetapi lengan baju singkat ketat.
  • Bertudung tetapi memakai jeans menampakkan bentuk betis dan peha.
  • Bertudung tetapi baju jarang, nipis, dan tidak menutup punggung.
  • Bertudung tetapi tidak menjaga akhlak pada diri sendiri.
  • Bertudung tetapi kadang-kadang pakai, kadang-kadang tak pakai (tak menentu).
  • Bertudung tetapi tidak pakai sarung lengan apabila memakai baju berlengan pendek.
  • Bertudung tetapi berlebihan dalam bersolek untuk bertujuan menunjuk dan mempamerkan kepada bukan muhrimnya.
  • Bertudung tetapi suka mengata, mengutuk dan menghina orang yang dia tidak suka (jaga tepi kain orang).
  • Bertudung tetapi tidak solat lima waktu sehari semalam yang wajib dilakukan oleh setiap muslim.
  • Bertudung tetapi tidak suka mendengar ilmu agama seperti ceramah dan majlis ilmu. 


Astagfirullahal'azim...

Indahnya bertudung dan memakai shawl jika mengikut kehendak syarak dalam agama Islam. Bertudung adalah lambang keperibadian diri sendiri. 


# p/s untuk diri sendiri : penghijrahan adalah lebih baik dari tidak berganjak dari kawasan tersebut. Try to be the best in the my world. InshaALLAH. Lakukan sesuatu dengan slow-slow dan jangan terlalu mendadak....

Wallahu A'lam

November 3, 2013

Suka atau tidak suka

Assalamualaikum...


Manusia adalah seorang insan yang sempurna selain dari segi fizikal mahupun dari segi rohani. Manusia telah dianugerahkan dengan pancaraindera yang sangat unik. Deria rasa, deria bau, deria sentuhan, deria penglihatan, dan deria pendengar adalah lima daripada jenis-jenis pancaindera. Pancaindera digunakan untuk menangkap rangsangan dan memberi respon terhadap sesuatu yang berlaku di sekeliling kita yang normal. Kita haruslah menghargai dan menggunakan dengan sebaik-baiknya pancaindera selagi kita bernyawa di dunia ini. 


Belajar DIAM dari banyaknya BICARA.
Belajar SABAR dari sebuah KEMARAHAN.
Belajar KESUSAHAN dari hidup SENANG.
Belajar MENANGIS dari satu KEBAHAGIAAN.
Belajar KEIKHLASAN dari KEPEDIHAN.











May 26, 2013

BILA KUTERJAGA

Assalammualaikum...

Pagi ni aku tersedar, alarm fon ku pon ikot b'bunyi jugak...aku bangun tidur terus aku ambik wuduk...aku solat...selalunye liat sangat3...mungkin disebabkan hal yang berlaku semalam...sungguh3 mengemparkan diriku..try untuk menerima...hurmmm...cuba bangkit...satu per satu....tapi pagi ni...inshaALLAH...akan ku perbaiki kelemahan diri aku ni...adakah disebabkan semalam adalah igauan??? mimpikah aku???
Baru ku tersedar dari mimpi rupenye...hurmmm....tabah kan hati mu sima...inshaALLAH...

KEKUASAAN YANG MAHA ESA

Assalammualaikum...


Berkawan dengan orang lain .
Bercinta dengan orang lain .
Berkahwin dengan orang lain .

Sebab apa ???
Sebab jodoh itu rahsia Allah..


MasyaALLAH...besar nye kekuasaan Yang Maha Esa...InshaALLAH terus kan hidup seperti biase...hidup perlu diteruskan juga walaupun ape pon yang berlaku...pasti ada hikmah dan penggantinya nanti...InshaALLAH...Walaupun berat kaki ku melangkah, akan ku gagahi jua...


Semalam kenangan  .

Hari ini igauan  .
Esok impian .

Lumrah sebuah kehidupan..yang nyata...realiti hidup yang perlu ku harungi...siapakah yang akan berada disamping aku nanti???


Ini sebuah persoalan yang akan ku ketahuan bila tibe mase yang sesuai nye nanti...inshaALLAH...


Setiap pertemuan ada perpisahan...setiap pemulaan ada penamatan nye...

Setiap yang patah pasti akan tumbuh kembali...
Setiap yang muda pasti akan tua...
Setiap yang hidup pasti akan mati...


kEPADA AWAK :


Jage kesihatan awak, solat 5 waktu, kurangkan merokok...tak elok untuk kesihatan awak...jage elok3 isteri awak nanti...jangan kuat marah3 sebab sekarang awak akan hidup berdua dah...saling bertolak ansur dengan isteri t...belajar memahami isteri awak...ambil hati dia...jadilah seorang suami yang baik n soleh...awak bole wat...inshaALLAH...Sima doakan awak berbahagia hingga akhir hayat...inshaALLAH...





May 24, 2013

TAKDIR , QADA dan QADAR

Assalammualaikum....

Bismillahhirahmanirohim...Ya ALLAH..Berat nye ape yang aku tanggung sekarang...Besar nya ape yang aku tanggung ni..berbeza dengan fizikal ku ni...Allah menguji aku kini...dapatkah aku terima qada dan qadar ini...Ya ALLAH...mungkin sudah di tulis di sana (Luh mahfuz)...aku redha...aku tak dapat menerima...tapi aku perlu menerima nya juga...Kita sebagai manusia tidak boleh menghalang qada dan Qadar dari-Nya...Ya ALLAH...jika ini suratannya...aku sanggup menanggung nya...jika ni takdirnya...aku menadah tangan dengan menyusun sepuluh jari dan menghulur dengan dada yang terbuka...walaupun perit ku telan...mungkin ada hikmah yang terselindung darinya...Menitis air mata saja tak boleh mengubah keadaan dan berputar balik...jika boleh diputarkan masa, aku ingin bersamanya...Mungkin bukan jodoh kita,...jodoh awak dengan bakal isteri awak  :(

Untuk AWAK...
Bismillahhirahmanirohim...jika d silap dan salah...maafkanlah saya...saya cuma manusia biase yang tak lari dari masalah...ape yang berlaku kepada kite sekarang ni mungkin satu ujian besar kepada kita...yang penting sekarang ni, awak jadilah suami yang baek, membimbing isteri ke jalan yang diredhai...jangan lupe solat taw awak...jage isteri awak tuh baekbaek nanti...kurangkan merokok taw awak...jage kesihatan diri awak juga...dengan isteri awak t belajar lah mengenali diri masing-masing...mungkin tuh jodoh awak dan isteri awak...saya tak perlu cakap banyak pon kan...sebab awak lagi pandai dari saya...semoga jodoh awak berkekalan hingga ke akhir hayat...jage isteri, anak dan cucu awak nanti..semoga awak berbahagia....


Betul kate orang...jika sayang dan cinta pon law bukan jodoh kite, dia tetap bukan jodoh kite...walaupun baru kenal sekejap, jika dia jodoh kita...dah tertulis dah dia jodoh kita...cinta tak mengenal usia, pangkat dan darjat...


assalammualaikum...

May 14, 2013

START LAGI :)

Assalammualaikum....

Aku, kini dan selamanya....start lagi...huhuhu...apakah itu? tanda tanya ke? hehehe...aku pun tak tahu apakah itu? 1 jam saja...hehehe...i'm here...aku putuskan nak makan la rasenye...perot macam lapar balik je ni...huhuhuhu..itu la jawapan aku...ni la law budak U, stay mase malam kene ada makanan tambahan atau makanan lebih...nak makan ape ye malam ni? macam nak makan snek atau cikedis la pulak perot aku ni...haish...berat badan pun makin turun sebab tak cukup makan atau masalah yang aku hadapi ni...? susah aku pun nak jawap...huhuhuhu...hidup ini penuh dengan liku-liku kehidupan...lalalalalala....

Assigment oh assigment...aku sayang padamu...aku tak akan mengecewakan kamu lagi...sebab aku sayang dan aku akan rindukan kamu...hehehehe...bile aku kira-kira balik tengok kalendar, lagi 42 hari lagi aku nak balik ni...huhu...sebelum balik aku kene selesai dulu dengan keje yang ada kat sini...urm...tapi tak ape...yang penting kene teruskan hidup...harus aku harunginye...sayang aku kat encik assigment ni...hehehehe...dalam hati (horey3, tak sabar3 nak jumpe org t'cinta=keluarga t'cinta, jangan salah faham...hehehehe)...hahahaha...macam ni la aku setiap semester...hanya menanti saat nak balik kampung aje...huhuhuhu....


April 7, 2013

ADAKAH INI TANDA-TANDA ALLERGIC?

Assalamualaikum...

Lengan ku ada tanda merah....
Adakah aku salah makan?
Allergic ke aku ni?
Sebelum ni tak ada pun...
Tapi sejak dulu lagi aku perasan...
Kalau aku pegang cili atau masak yang menggunakan cili...
Nanti mesti badan-badanku akan gatal dan kemerah-merahan...
Kalau aku menggaru, lagi lah makin merah...
So kena lah sapu dengan minyak...
Supaya kurang gatalnya pada bahagian yang merah atau membengkak tuh...
Tapi adakah ia allergic?
Kadang-kadangkan tanpa ku sedari mesti ada merah-merah kat bahagian bawah leherku...
Allergic pada bahan-bahan mandian ku ke?
Atau dari air yang aku guna tuk mandi...
Airnya tercemar ke?


Aku soal selidik sikit tentang allergic ni...

Punca-punca allergic dari beberapa faktor :

  • Makanan seperti seafood dan makanan yang tidak boleh dimakan sejak seseorang menyedarinya
  • Penyebab dari ubat-ubatan
  • Sejuk
  • Tekanan pada bahagian badan dengan penyebab yang tertentu
  • Jangkitan
  • Cahaya matahari
  • Sengatan atau bisa daripada serangga atau binatang.

#papepunteruskankehidupan#watapeyangtermampu#sabar#ikhlas#sayangilahnyawaanda

April 6, 2013

BERPALING ARAH

Assalamualaikum....

Katak oh katak
engkau panggil hujan ye?
hehehe
sebab dari tadi ujan tak berhenti-henti...
walaupun hujan renyai-renyai
tapi tuh  Rahmat dari-Nya...
Alhamdulillah...
sejuk di malam hari

jujur
ia sangat-sangat lah penting
ikhlas
ia perlu dan jangan dipaksa
diam
bukan bererti salah
tapi menunggu
tunggu dan tunggu
dan terus menunggu
apa soalannya?
jawapannya?
belum tiba masanya lagi kot
masih awal?
atau dah terlambat?
jauh?
dekat rasanya...
siapa boleh jawap?
adakah?
bilakah?
tertanya-tanya di fikiranku


#bosant#moodholiday#nakbalikkampung#rindukatmakbapak#




MID TERM BREAK SEMESTER 4

Assalamualaikum...

Malam tadi tido puas sangat-sangat...sampaikan pagi tadi bangun kepale berdenyut-denyut...sebab tido lame sangat la ni...haiyah sima...nape la dengan ko ni...tido lame sangat sampai kan malam tadi tak makan...satu hari tak makan nasi...bangun tido jer terus rase lapor...lapor nasi ...urm....bangun jer terus mandi....pening lalat bangun tido tadi...urm...

on9 pun bosan sangat-sangat..dah la aku ni suke dok like status orang..hahaha...tengok citer melayu jer...layan...mood cuti...tapi banyak kerje kene wat...my assigment sedang menunggu ku...tapi tak da mood lagi nak wat...huhu...mid term break selama seminggu ni yang ku tunggu-tunggu...hahaha...sambil tuh masak nasi...orang bujang kan...makan nasi jer dangan telur goreng dah cukup...hehehe...simple jer...asalkan perut kenyang....alhamdulillah kenyang...daripada kebulor...kemas-kemas uma sikit,nyapu sampah...tu patut di wat..huhu...

Langit mendung...pastu ujan mari..lebat pulak tuh..sejuk...sedap tido ni...hehehe...pada mase cuti ni kene siapkan gak assigment ku...nanti membelengguku jer...hehehe...

Teringatkan semalam...mau hantar assigmentku dengan kawan-kawanku...berkejar ke sane ke mari...hahaha...sampaikan beg ku putus...tergelak-gelak kite orang...hahaha...xpernah ku begitu... aku dan kawan-kawanku menunggu lab dibuke kat tingkat 2....akhirnya....penantian yang berbaloi-baloi tuk antar assigmentku...


* hidup perlu diteruskan walaupun penantian itu satu penyeksaan *

April 4, 2013

AIR MATA

Assalamualaikum....

lebih berat menanggung air mata di hati,
berbanding mengesat air mata di pipi...

namun hidup akan indah kembali,
jika kita yakin ALLAH sentiasa di sisi   :)

April 3, 2013

KEMATANGAN

Assalamualaikum....


Manusia...
Tidak lari dari pelbagai masalah yang mendatang...
Jika kita bijak mengawal dan menyelesaikannya...
Ia akan dapat diselesaikan dengan baik dan sempurna...
Setiap masalah yang datang kepada kita,
Kita kena menyelesaikannya...
Jika tidak ia akan tetap menghantui diri kita...
Ia akan mengejar kita walau kita lari daripadanya...
Kita harus memilih cara yang betul untuk memperbaikinya...
Dengan menyelesaikan masalah dengan cara yang baik...
Jika menggunakan cara yang tak elok,
Ia akan memakan diri sendiri pula....
Melalui beribu-ribu cara penyelesaian... 
Dengan cara ini boleh mematangkan diri kita sendiri...
Masalah dan pengalaman hidup mematangkan fikiran dan diri seseorang...

Penyesalan...
Setiap manusia tidak kira berpangkat atau darjat,
Pasti tidak akan lekang dari wujudnya perkataan 'penyesalan' dalam setiap diri masing-masing....
Walaupun ia sakit yang mendalam dan boleh membawa kesan dalam kehidupan...
Dengan penyesalan boleh memberi semangat kepada diri kita untuk berjaya...
Ruang dan waktu juga yang bisa memberi ruang kepada kita untuk berfikir...
Penyesalan tiada dalam kamus hidup aku...
Yang penting hidup perlu diteruskan...
Nyawa wajib disayangi dan dikashi...
Jiwa dan roh tidak dapat dipisahkan dari badan selagi ALLAH menyayanginya  :)


April 1, 2013

AKHIRNYA...

Assalamualaikum....

Di kala orang lain sedang tidur...aku sibuk menyiapkan project subject Figure Drawingku...akhirnya siap juga...ni la hasilnya....i LOVE DRAWING/ SKETCHING  :)






Media : Charcoal
Size paper  : A2
Title :  Anatomy ( Muscle )

March 31, 2013

ESOK ISNIN

Assalamualaikum...tup tup tup...esok dah ari isnin...ala...esok ada kuliah la...urm...penting semester 4 ni...aku nak bolot balik semua ape yang aku dah rugi...inshaALLAH...aku boleh...ari jumaat 2 ari lepas cuti...tapi x siap g assigment pun...haish...aku ni...pemalas betul...bangkit lah sima oit...dunia ku ni berbeza...semangat pada diri makin teguh...tapi sukarnya nak buangkan sikap pemalas ku ini...nampaknya...malam ni kene OT la ni...kene siapkan gak...law x t...pening pale aku t...assigment subject Figure Drawing kene antar minggu ni...chaiyok3....wat la peh ni...lukis dan melukis...semangat, my soul...kau datang lah kepadaku...aku menginginkan engkau...baru bole aku wat sketch dengan penuh feel...

Cinta gegar...best wooo...sambil minum Indocafe n biskut sambil tu dengar TH Gegar...i LOVE TH Gegar...mengasyikkan...layan lagu jiwang...jiwa pun jiwang...hehe...

Kehidupan ni sungguh adventure...berfikiran positif boleh membangkitkan semangat  :)

TERBAEKLAH

Assalamualaikum.....Mengimbau kembali kenangan semester 3...ni lah citernyer...Lobak oh lobak...apa nak jadi dengan kamu ni? hahahaha....terbaeklah...kenapalah simpan lobak lame-lame dalam peti sejuk...xeloklah..lobak tu dah tumbuh dah...terus boleh tanam ajer.tapi memerlukan tempat dan tanah yang sesuai untuk tanam lobak ni....ni mesti orang yang pemalas ni...senang nak beli tapi malas nak masak...hahaha...




ni lah gambar lobak nyer...


March 30, 2013

MY NEW MOSHIMOSHI :)




My New Moshimoshi...hehehe...
Pink bear...
Moshimoshi like Pink Panther...huhu...
This is my keychain phone...
Welcome to my Simawari life...



PROJECT MURAL (GROUP)


Theme : Team Building
Materials : Playwood and Acrylic
Team Members : Syima, Jynn Mei, Hani and Eija
Referrence : from internet
Story about from the picture : 
1) Fireman extinguishing the fire.
2) This job requires the collaboration to eliminate the fire.


March 25, 2013

SEMESTER 4 :)

Assalamualaikum...

Semester 4 bermula sudah...semester 4 ni dah sibuk dengan project melukis kembali...huhu...sketch oh sketch...semester ni aku ambik 2 subject yang melukis..Subject Figure Drawing dan Media Drawing and Techiniques...kedua-dua subject ni telah menjadikan aku seorang pelukis kembali...aku suke subject ni...sebab banyak menggunakan kemahiran yang ada pada diri kita sendiri dan melatih kita menjadi berani dan yakin untuk melakukan sesuatu...sejak beberapa minggu ni aku sibuk dengan project Mural subject Media Drawing and Techniques yang menggunakan playwood...siang malam, makan tidur hanya tuk Mural...huhu..project ni kerja berkumpulan...theme tuk sem ni yang lecturer kita orang bagi adalah Team Building...sama dengan project ni yang diberi secara berkumpulan...dalam setiap kumpulan ada 5 orang...tapi group aku cume ada 4 orang saje...tapi tak ape...yang penting kite orang wat kerja dan bersatu dalam kumpulan...walaupun banyak rintangan yang kami hadapi dan rintangi...tetap kami ushakan sampai berjaya...harap-harap project ni dapat disiapkan dengan jayanya...InshaALLAH...minggu ni...hari khamis due date project ni...harap-harap group aku dapat markah banyaklah...Amin..kerna penting sangat...dalam 30 % per 100 %...project3 yang lain akan menyusur nanti  :)





InshaALLAH



Aku macam ni la...mula-mula malas sangat tapi nak berjaya...
Diri ni kenalah rajin...rajin ye...huhu
Tengok orang lain boleh buat...aku pun mesti boleh wat dengan baik sekali...
InshaALLAH..
I CAN DO IT !!!!!



March 22, 2013

KETERBACAAN

Assalamualaikum...

Oh my Otak...ligatnya kau berpusing...
Hai nyawa...Aku sayang sama kamu...
Hai jantung...aku cinta padamu...
Hello mata...aku akan jagamu sampai bila-bila...

Nyawa yang ALLAH bagi pada setiap manusia, wajip kita jaga sampai Dia ambil dari kita...Bersyukur dengan ketentuanNya...yang berlaku pasti ada kebaikkannya kelak...Diselit dengan amalan-amalan yang kita lakukan seharian...jauh disudut hati, tetanya-tanya yang terkandung dalam fikiranku...Adakah ia peringatan atau ape? 




LANGSUNG

Assalamualaikum dan salam sejahtera :)

Ketentuan atau kebetulan.... Ia hadir bagai angin sepoi-sepoi.... Adakah ia betul dan bukan hanya kebetulan sahaja.... Langit pun kadang-kadang cerah boleh jadi mendung dengan sekejap sahaja... Jika ia betul, aku inginkan kepastian. bukan hanya dengan terawang-awang bagai. sentiasakan ia  berada di merata-rata. macam ting-tong...hehehe...

Jangan diri ini terlalu mengharap bende yang tak pasti, akan diriku menyesal nanti...jangan diri ini lalai akan duniawi lagi...seronok hanya seketika...menyesal tak sudah-sudah nanti...pengalaman mengajarku erti kehidupan realiti...walaupun ia menyakitkan...tapi ku tetap telan jua...


* Hadapi Dunia Realiti Dengan Penuh Keikhlasan *


March 19, 2013

SEMESTER BARU BERMULA LAGI

Assalamualaikum...

I come back...semester baru sudah bermula...kuliah pun dah mula...assigment pun dah ada....InshaALLAH...aku boleh buat..aku suka sangat sem ni...nak target tuk sbjek yang aku ambik tuk semester ni...InshaALLAH...Aku boleh buat...chaiyok3 :)

January 6, 2013

Assalamualaikum...

Assalamualaikum...

Minggu exam,....
Study, study,...study...
InshaaALLAH wat yang terbaik...
Sepanjang minggu ni xkan bukk blog la...
K la....
Assalamualaikum...

DALAM MAKNANYA

Assalamualaikum...

Hatiku menangis
Mulutku terdiam
Mataku tersilau
Kepalaku terhantuk...
Badanku merebah...


* tak sangka jadi begini-----> aku insan biasa

January 1, 2013

APA NAK JADI NI?

Assalamualaikum....


Bila aku lihat ayat-ayat yang terpapar ini...
Hatiku menjadi sayu...
Inikah yang dinamakan lelaki ???
Aku wanita a.k.a perempuan....
Aku jauh di sini...
Kau jauh di sana...
Aku lemah...
Kenapa kamu perlakukan aku sebegini...?
Kini ku tahu...
Akan segala-galanya...






PENULISAN

Assalamualaikum...

Aku suka menaip dari berkata-kata...
Kamu tahu...
Dulu....
Kini...dan
Selamanya...
Aku akan menaip seperti yang kamu inginkan...
Menaip...
Menaip...
Dan terus menaip...
Aku akan ingat kata-katamu....
Aku tak akan tinggalkan dunia blog aku ni...








* Peace No War




AZAM TAHUN BARU 2013

Assalamualaikum...


Tahun baru 2013 akan menjelang. Aku sebegini rupa. Aku tak mahu disebabkan perkara tersebut berlaku terhadapku, aku terkontang-kanting, hidup tak tentu arah, hidup dalam alam maya, hidup dalam kepura-puraan, hidup dalam kegelisahan. Azam tahun baru ni. Aku nekad akan fokus kepada hidupku, pelajaranku, kuliahku, solatku, keluargaku, dan yang paling penting kepada ALLAH. InshaALLAH...Tahun 2013 ni sungguh bermakna kepada ku...membuka lembaran baru dan hidup nyaman...kenangan pahit atau manis akan ku semat didalam jiwaku. Aku akan membawanya hingga aku ni menjadi seorang insan yang berguna kepada mak, bapak dan keluargaku. Aku sangat-sangat menyayangi mereka semua. Di UNIMAS ini jugalah telah membuatkan hidupku berubah. Di sini aku mengharungi cabaran dari segi fizikal dan mental. Ditambah pula aku berjauhan dengan ahli keluargaku. Walaupun payah tetap aku harungi jua. Semester 3 ni membuatkan diriku sungguh bererti sekali. Aku kehilangan insan yang sungguh bermakna dan berti buat diriku. Tapi tidak mengapa. Mak sentiasa di sisiku selain ALLAH. Mak jugalah temanku berbicara ku kini. Aku tidak bersendirian.

Kini...
Aku hanya bertemankan sepi...
Tapi bagi ku sepi ni pengubat hatiku yang lara...
Diiringi alunan lagu...
Hidup di Sarawak ni membuatkanku lebih hidup berdikari sebelum aku menempuh dunia pekerjaan diluar sana...
Akan ku bina sebuah kehidupan ku...
Melangkah satu-persatu membina kehidupan yang sungguh mencabar bagiku...



*hamba insan yang kerdil



01.01.2013

Assalamualaikum...


Kenangan suka dan duka...
Akanku ingat sampai bila-bila...


Betul...walaupun sudah cuba...


it's right..
Menerima dengan seadanya...


ye...
Bukan mencari yang setaraf denganku or ape...
Yang penting bertanggungjawab, baik, dan setia...


Semua orang melakukan kesalahan...
Yang penting tahu akan kesilapannya...

Kita sesama manusia perlulah tegur-menegur antara satu sama lain...
Jangan membenci akan orang lain...


{ SETIA HUJUNG NYAWA a.k.a aku }


Ingat !!!



:(




Seboleh-bolehnya...

Bertaubatlah adalah jawapan yang paling tepat...
Inshaa ALLAH...


It's hard but must be practice yu....


Kejujuran adalah sangat penting...
Walaupun ia menyakitkan...
But it's ok


Tak mahu...
Jangan kau melemahkan jiwaku ini...


Kesabaran dan keberanian...
Dua-duanya aku menyukainya..














* p/s : hamba insan yang lemah...aku membuka buku baru untuk tahun 2013...usiaku pun meningkat sudah...

December 28, 2012

SELAMI DIA

Assalamualaikum...


Dosa Jangan di (+)
Amal Jangan di (-)
Cinta Jangan di (:)
Hidup hanya 1 (x)

Gugur bunga karena layu
Gugur iman karena nafsu
Gugur cinta karena cemburu

Tertawa karena bahagia
Menangis karena derita
Bertobat karena dosa
Beribadah karena takwa

Hidup tanpa cinta pasti hampa
Hidup gila harta pasti celaka
Hidup penuh dosa akan ke neraka

Hidup bersyukur dan apa adanya
Insya Allah akan bahagia





*ADAM TANPA HAWA AKAN KESUNYIAN. HAWA TANPA ADAM?

AWAK

Awak.. 
maaf tumpang tanya? 
Lorong CINTA, Jalan SAYANG,
Kampung RINDU, Daerah KASIH SAYANG,
Poskod 1.4.3 pekan HATI,
Bandar I MISS YOU.

Dekat mana ya ?

Teman istimewa:
awak jalan terus ikut jalan ILAHI,
nampak simpang 3 masuk belah kanan ,
ikut jalan Bercinta Selepas " Aku Terima Nikahnya " ..

Sepanjang jalan tu awak akan nampak belah kanan ,
kedai BATAS BATAS PERGAULAN dan sebelah kiri
pasar sibuk sikit , iaitu pasar PERSIAPKAN diri..
haa itu tandanya awak berada di jalan yang betul ,
semoga selamat sampai di sana.
dan Aku doakan moga dirimu bahagia hingga ke akhir hayatmu :')

♥ Aku Bangga Menganut Agama Islam ♥





bILA akU bACe Ayat-aYat dI ATAS tUH, waT hAtI KU teRusIK daN seDIH..kEnaPA ye? 
TeRtANYA-TANyA ku dI dALAM haTIKU...sAyu, pILU...tApi KU bERsyUKUR aKU seoRANG muSLIMAH....I lOVe ALLAH, Islam, Rasulullah, MAKbaPak ku, dan keluargaku...
Apapun yang terJadi Di Dalam Hidupku, AKU akan terus kan...insha ALLAH...

December 27, 2012

AKU PEJUANG :)

Assalamualaikum....





Selepas beberapa tidakku mengadap cik online. Disebabkan menyiapkan cik final project di uma kawan-kawan.Belajar dari mereka apa yang aku tidak tahu.Balik rumah sewe je aku terusku ambil laptop dalam beg terus ku menghadap cik online...huhu...rindunya kat cik online...rindu sangat-sangat..Hari ni layan lagu nasyid...best-best...sayu, nyaman, kerinduan dengar lagu nasyid ter...hehehe...nyamannya hatiku...walaupun minggu ni study week dah start tapi aku masih menghadap cik assigment and project sokmo...bile nak siap ni wei...aduish...ketabahan dan kekuatan diperlukan di masa kini...Aku terfikir aku ni suke sangat berhijrah..ayoooyoo...Demi cik project ku...ku sanggup padamu cik project...hehehe...kepada kawan-kawanku..terima kasih sangat-sangat membantuku dalam menjayakan final project ni wei...tanpa korang hidupku tak bermakna...akan terkontang-kanting...

Dalam kesibukkan disilih dengan kerinduan..Aku sentiasa terfikirnya...tup,tup,tup...ring.ring,ring...telefon berbunyi...terdengar suaranya...huhu...Walaupun hanya dengan santapan suara, dapat mengubati kerinduan yang bersarang dihatiku ini...Tak dapat ku gambarkan perasaanku di saat itu...perasaan berbelah bagi..bercampur baur...saya pun tak tahu apakah perasaan ini...






Syahdunya lagu ini : 
Kata-kata cinta terucap indah
Sakit yang ku rasa 
Biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Terngat semua yang kau berikan untukku
Lindungiku dari putus asa





p/s : Aku hanya insan biasa yang kerdil disisi Mu

December 23, 2012

AKU INSAN YANG KERDIL

Assalamualaikum...

Aku hanya insan yang kerdil
Aku pernah melakukan kesalahan
Aku pernah tersilap berkata-kata
(terlajak perahu boleh berundur, terlajak kata buruk padahnya)
Jika perkataan yang ditutur darimu sebegitu terhadapku
Lebih baik aku berdiam diri
Sekiranya aku boleh tutup telinga kanan tutup telinga kiri
Aku akan lakukan
Aku tidak akan suka pada "Pak Pertelingkahan"
Lebih baik sakit didalam daripada diluahkan kepada orang lain
Nanti orang akan fikir diri kita ini lain pulak
Lagi banyak bercakap lagi akan membuatkan hatiku sakit
Aku keliru kini
Siapa yang baik?
Siapa yang jahat?
Siapa kawan?
Siapa lawan?
Adakah dia gunting didalam lipatan?
Jika kamu ingin menghakimi aku 
Dipersilakan...jika itu yang kamu mahu dariku

Aku tahu
Tak menentu perasaanku
Jika kamu tidak ingin menjemputku
Hatiku boleh berkata tidak mengapa
Be positive think
Mungkin inilah lumrah duniawi
Berkata benarlah wahai manusia
Di sini kejujuran sangat diperlukan selalu disampingku
Jangan diperkotakkatikkan apa yang berlaku
Ia akan merumitkan lagi suasana
Aku sentiasa diambang kehambaran
Jangan suka mempermainkan perasaan orang lain

Aku tidak tahu
Aku dipersimpangan
Aku tersepit
Jangan mengelirukanku lagi




P/S : aku hanya insan biasa.







December 22, 2012

PINTU

Assalamualaikum...

Apabila aku buka laman sosial (facebook), aku terjumpa sesuatu. Ia memberi pengetahuan kepadaku dan juga sesiapa yang membacanya. Walaupun sedikit pengetahuan ilmu yang dapat, lama-lama akan jadi bukit a.k.a bertambah.

15 Pintu syaitan yang ada didalam diri kita :

*pintu marah
*cinta dunia
*kebodohan ( keengganan menghadiri majlis ilmu )
*panjang angan-angan
*rakus
*bakhil
*suka pada pujian
*riak
*ujub ( merasa kagum )
*takut dan gelisah
*buruk sangka
*memandang rendah pada orang lain
*merasa suka pada dosa
*membuka aib orang ( mengumpat )







* p/s : tiada kena mengena antara yang mati mahupun yang hidup. terjumpa dan sekadar ingin berkongsi pengetahuan  :)

December 18, 2012

PENDEK TAPI BERMAKNA

Assalamualaikum...

YANG SINGKAT ITU WAKTU
YANG MENIPU ITU DUNIA
YANG DEKAT ITU KEMATIAN
YANG BESAR ITU HAWA NAFSU
YANG BERAT ITU AMANAH
YANG RINGAN ITU SOLAT
YANG MUDAH ITU BUAT DOSA
YANG SUSAH ITU SABAR
YANG SERING LUPA ITU BERSYUKUR
YANG MENDORONG KE NERAKA ITU LIDAH
YANG BERHARGA ITU IMAN
YANG DITUNGGU ALLAH ITU TAUBAT


* Peringatan wat sume dan juga daku insan yang baru belajar...